30 Haziran 2014 Pazartesi

SELİM PAYALAN YAZDI - (HOLLANDA - MEKSİKA MAÇ YORUMU)

Hollanda-Meksika eşleşmesi tam anlamıyla şansların %50 olduğu bir tur mücadelesiydi. Brezilya ve Hırvatistan'ın olduğu gruptan çıkan Meksika sağlam defansı ile dikkat çekiyordu. 3 grup karşılaşmasında sadece 1 gol yemeleri ve özellikle kaleci Ochoa'nın performansı onların Hollanda karşısında avrupa temsilcisine zorluk çıkaracağını gösteriyordu.


Hollanda ise İspanya karşısındaki görkemli farklı galibiyet ve grupta 3'te 3 yapmasıyla kupada finale kadar gitmesi öngörülen takımlardan bir tanesiydi. 

Ne varki maç başladı ve gördükki iki takımda 5'li bir defansla birbirlerini savnuyorlardı. Meksika'nın bunu yapması doğaldı. Ancak Hollanda'nın Van Gaal gibi kurt hocayla sadece savumayı düşünmesi futbol severleri can sıkıcı bir maç izlemeye itti. Bilindiği üzere dünya futboluna "total futbol" kavramını, yani hep beraber savunma hep beraber hücum ilkesini, gerek kulüp takımlarıyla gerekse milli takım seviyesinde Hollanda armağan etmiştir. Yalnız Van Gaal Meksika'dan golü yiyinceye kadar işin sadece savunma planını düşündü.

Scolari'yi yıldız isimlerini kulüp takımlarındaki yerlerinden farklı oynatması yüzünden eleştirmiştik. Aynı şekilde Van Gaal'de Bayern ile defansların kanat ataklarında korkulu rüyası olan Robben'i 5-3-2 sisteminin forveti olarak oynatarak kendi silahını etkisizleştirdi. 

Ne zamanki Dos Santos'un golü geldi Van Gaal giden maç için birşeyler yapması gerektiğinin farkına vardı. Robben'i sağ kenara, yedeklerden Depay'ı ise sol kenara alarak Meksika savunmasını kanatlardan açma yoluna gitti. Sol taraftan Kuyt'ı Robben'in arkasına da koyarak orayı iyice işler hale getirdi. Ve Meksika savunması Hollanda ataklarını art arda yaşamaya başladı.

Burada Meksika hocasının en büyük hatası hücum planlarının en önemli parçası ve golü atarak daha moralli olan Dos Santos'u çok erken oyundan almasıydı. Hollanda beraberlik golü ararken savunmasını iyice ileri atarken o bölgelere çok iyi sızabilecek silahını yanına alarak kendi takımını etkisizleştirdi Herrera.

Ve bu hatayı yıldız oyuncuları çok olan Hollanda önce Sneijder'in kusursuz vuruşuyla daha sonrada Robben'in kendi yerinde ne kadar etkili olduğunu gösterir şekilde penaltı almasıyla Hollanda son dakika mucizesiyle çeyrek finale yükseldi.

Hollanda takımı final görme potansiyeli olan güçlü bir avrupa takımı. Yalnız Van Gaal'in bu maçtan çıkaracağı dersler var. 5-3-2 ile sıradan bir takım hüviyetinde pozisyon bulamazken 4-2-3-1 sistemine dönerek özellikle Robben'i nasıl verimli kullandığını görmüş olması lazım. 

SELİM PAYALAN / SPORTÜRK TV


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder